Geriami ir vertingi baltymai – kas jie?
Naujausių technologijų ir skubėjimo laikais retas kuris galime pasigirti tobulai subalansuota mityba, užtikrinančia, jog su maistu gauname visų vertingų medžiagų. Nevisavertės mitybos kontekste akivaizdus baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų bei mineralų stygius ar nesubalansuoti kiekiai. Štai iš amino rūgščių sudaryti baltymai yra nepaprastai svarbūs audinių ir ląstelių formavimuisi, raumenims, odai, plaukams, nervų sistemai, medžiagų apykaitai, apsaugai nuo infekcijų ir kt. Tai tik maža dalis baltymų funkcijų organizme. Tad nesunku nuspėti, ko mes netenkame, kai racione trūksta baltymų, kurių susidarymui reikalingas visas pluoštas amino rūgščių. Amino rūgštys – kas tai? Prieš pradedant kalbėti apie tai, kas yra amino rūgštys , privalu paminėti baltymų sampratą. Kodėl? Netrukus suprasite, nes šie du elementai yra neatsiejami. Puiki to iliustracija – įsivaizduokite iš mažų karoliukų sudarytus karolius. Tai štai – baltymai yra tie „karoliai“, o amino rūgštys – „karoli