Geriami ir vertingi baltymai – kas jie?

Naujausių technologijų ir skubėjimo laikais retas kuris galime pasigirti tobulai subalansuota mityba, užtikrinančia, jog su maistu gauname visų vertingų medžiagų. Nevisavertės mitybos kontekste akivaizdus baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų bei mineralų stygius ar nesubalansuoti kiekiai. 

Štai iš amino rūgščių sudaryti baltymai yra nepaprastai svarbūs audinių ir ląstelių formavimuisi, raumenims, odai, plaukams, nervų sistemai, medžiagų apykaitai, apsaugai nuo infekcijų ir kt. Tai tik maža dalis baltymų funkcijų organizme. Tad nesunku nuspėti, ko mes netenkame, kai racione trūksta baltymų, kurių susidarymui reikalingas visas pluoštas amino rūgščių.

Amino rūgštys – kas tai?

Prieš pradedant kalbėti apie tai, kas yra amino rūgštys, privalu paminėti baltymų sampratą. Kodėl? Netrukus suprasite, nes šie du elementai yra neatsiejami. Puiki to iliustracija – įsivaizduokite iš mažų karoliukų sudarytus karolius. Tai štai – baltymai yra tie „karoliai“, o amino rūgštys – „karoliukai“.
Kad baltymai yra svarbi maistinė medžiaga – žinome daugelis, bet dar svarbiau tai, jog juos sudaro amino rūgštys. Patys baltymai yra įvairių audinių ir ląstelių sudėtyje, jų vaidmuo nepamainomas audinių bei ląstelių formavimosi procesuose, taip pat siekiant normalaus organizmo funkcionavimo.

Kalbant moksliškai, amino rūgštimis vadinami mažiausiai po vieną amino ir karboksilo grupę turintys organiniai junginiai. Mitybai priskiriamos net 22 amino rūgštys, iš kurių devynioms skiriamas ypatingas dėmesys. Tai: argininas, izoleucinas, lizinas, fenilalaninas, triptofanas, histidinas, leucinas, metioninas, treoninas, valinas. Šios amino rūgštys traktuojamos kaip nepakeičiamos, organizme negaminamos, todėl būtinos gauti su maistu.

Tam, kad organizme susiformuotų pilnavertis baltymas, būtina viena sąlyga – organizmas turi gauti visų jam reikalingų amino rūgščių. Todėl jei maiste yra pakankamas kiekis aštuonių iš devynių svarbiausių amino rūgščių, bet tos devintosios nėra arba jos kiekis itin mažas, pilnavertis baltymas nesiformuos. Čia galime šiek tiek sugrįžti prie karoliukų. 

Pavyzdžiui, papuošalų rinkoje karoliukai gali būti gintariniai, perliukai ir kt. Taip ir su amino rūgštimis – jos yra skirtingos, todėl ir tie „karoliukai“ skirtingi. Priklausomai nuo to, iš kokių „karoliukų“ sudaryti „karoliai“, tokį baltymą turėsime, pavyzdžiui, kazeiną, PEA, sojos baltymą ar kt.

Kaip teisingai išsirinkti baltyminį kokteilį?

Baltyminiai, arba proteino, kokteiliai itin populiarūs tarp sportuojančiųjų, kurie nori efektyviai, sparčiai, o svarbiausia – sveikai, auginti kokybišką raumenų masę, palaikyti gerą raumenų struktūrą, didinti jėgą, ištvermę. Jei pasižvalgytume baltyminių kokteilių rinkoje, tai netruktume suvokti, jog šių kokteilių spektras neįtikėtinai platus. Tad klausimas, kaip išsirinkti geriausią baltyminį kokteilį, yra labai aktualus.

Pirmiausia tikslinga įvertinti, jog baltyminis kokteilis turi apjungti visas 22 amino rūgštis, siekiant pilnaverčio baltymo susiformavimo. O PDCAAS (angl. Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) turėtų būti lygus 1 arba šiek tiek šį skaičių viršyti. Šis skaičius atspindi proteino amino rūgščių bei aukščiausiojo standarto santykį, taip pat parodo proteino įsisavinimo laipsnį organizme. Todėl šis skaičius renkantis baltyminį kokteilį yra reikšmingas ir turėtų būti vertinamas.

Kuo „grūmoja“ nekokybiškų baltyminių kokteilių vartojimas sportuojantiems?

Jei baltyminį kokteilį rinksitės neatsakingai ir vertinsite tik žemiausios kainos kriterijų, galite įsigyti net labai nekokybišką produktą, kuris naudos tikrai nesuteiks. Jei vartodami baltyminį kokteilį gausite ne visas amino rūgštis, o tik jų dalį, tai didelės naudos iš tokio papildo nesitikėkite, kadangi organizme nesusidarys pilnavertis baldymas. Negana to, jei PDCAAS bus žemiau nei 1, tai suponuos dar ir prastą baltymų įsisavinimą. Štai kodėl tikslinga rinktis aukštos kokybės produktus ir vertinti jų sudėtį bei įsisavinimo laipsnį.

NeoLife „NutriShake“ 22 amino rūgštys plius kalcis

Kodėl „NeoLife Shake“ ir „NeoLife NutriShake“ yra geriausias pasirinkimas Jums?

Atlikti tyrimai patvirtino, jog „NeoLife“ linijos baltyminiai kokteiliai gali pasigirti itin aukštu baltymų įsisavinimo koeficientu, tad šis gėrimas yra tobulas aukštos kokybės proteino šaltinis.
Būtina paminėti ir pilnavertį baltymą, kurį užtikrina sudėtyje esantis reikiamas visų 22 amino rūgščių kiekis. „NeoLife Shake“ ir „NeoLife NutriShake“ baltyminių kokteilių sudėtyje yra visos amino rūgštys, tad galite būti tikri, jog atsakingai rūpinatės savo mityba, sveikata, puikia savijauta ir pavydėtinais sporto rezultatais.

Ar žinote, kas yra geriausi proteino šaltiniai? Taigi, tai – raudona mėsa, kiaušiniai, pieno produktai. Jei bent kiek domitės mitybos rekomendacijomis, netruksite pastebėti, jog geriausi baltymų šaltiniai yra riebus ir nemažai cholesterolio turintis maistas. Tad ką daryti, jei norime gauti kokybiškų baltymų, bet nenuodyti organizmo nesveikais riebalais? Išeitis – aukštos kokybės proteino kokteiliai, garantuojantys reikiamą baltymų kiekį be nereikalingo cholesterolio. 

NeoLife“ linijos baltyminiai kokteiliai visiškai atitinka šiuos kriterijus, tad jie vertinami ne tik dėl ypač gardaus skonio, bet ir išskirtinai sveikų medžiagų jų sudėtyje.
Be reikiamų amino rūgščių, „NeoLife Shake“  baltyminių kokteilių sudėtys papildytos ir daugiau kaip pora dešimčių svarbiausių vitaminų bei mineralų.

Proteinas „NeoLife Shake“ 22 amino rūgštys plius 22 vitaminai ir mineralai

Norite savo mitybą papildyti kokybiškais baltymais ir užtikrinti, jog organizmas bus aprūpintas visomis amino rūgštimis bei vertingais proteinais? Esate laukiami elektroninėje parduotuvėje ProVitaminati.Lt, kur išsirinksite kokybišką produktą savo sveikatai, sportui ir gerai savijautai!

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Karotenoidai: didžiulė nauda iš vaisių ir daržovių

NeoLife chelated zinc – cinko papildai geros savijautos palaikymui

Lipidai: kodėl reikalingi sportuojantiems ir trokštantiems daugiau energijos?