Lipidai: kodėl reikalingi sportuojantiems ir trokštantiems daugiau energijos?

Daugeliui, ypač dailiosios lyties atstovėms, žodis „riebalai“ yra savotiškas baubas, keliantis asociacijas su prarastomis kūno formomis bei papildomais, visiškai nepageidaujamais, kilogramais. Tačiau mitybos specialistai vis dažniau akcentuoja, jog verta skirti geruosius ir bloguosius riebalus. O tų – gerųjų – nevengti, atvirkščiai, įtraukti pakankamą jų kiekį į mitybos racioną.

Kas yra lipidai?

Lipidais vadinami organiniai junginiai, netirpūs arba sunkiai tirpstantys vandenyje. Lipidai yra itin vertingas energijos šaltinis, kurį sudaro riebiosios rūgštys bei glicerinas.

Savo ruožtu, riebalai gali būti dvejopi: gyvulinės arba augalinės kilmės. Pastarieji daugiausia sudaryti iš nesočiųjų riebiųjų rūgščių, o bene visi gyvuliniai – iš sočiųjų. Čia išimtimi galėtume laikyti žuvų taukus, mat juose vyrauja būtent nesočiosios riebalų rūgštys, kurias žmogaus organizmas puikiai įsisavina.

Nesočiosios riebalų rūgštys organizmui nepaprastai svarbios, jų biologinė vertė kur kas didesnė. Jos padeda per virškinamąjį traktą pašalinti cholesterolio perteklių iš organizmo. Tiesa, kadangi šios riebalų rūgštys yra nepakeičiamos, tai į racioną verta įtraukti jų turinčių maisto produktų.


Lipidai: kuo jie vertingi?

Šios augalinės ar gyvulinės kilmės medžiagos išsiskiria solidžiu naudų spektru. Gerųjų riebalų kategorijai pelnytai priskiriami lipidai atsakingi už biologinių membranų laidumą, tarpląstelinių ryšių susidarymą, jie sudaro pačias svarbiausias ląstelių energines atsargas, atlieka vieną svarbiausių funkciją – apsaugo ląsteles. Taip pat jie gerina kraujo krešėjimą, o mažindami blogojo cholesterolio kiekį teigiamai veikia ir širdies darbą.

Galime išskirti tokias kertines lipidų naudas:

sudaro struktūrinį biologinių membranų pagrindą;

idealiai tinka kaupti ir saugoti energijai.

Vienas geriausių lipidų ir sterolių šaltinių yra sveiki grūdai. Juose glūdintys lipidai vertingi kiekvienai ląstelei, nes yra svarbiausia jų membranų dalis. Ląstelės funkcionuoja teisingai, jei leidžia į jas patekti vertingoms medžiagoms ir pasišalinti šalutiniams produktams. Sutrikus ląstelių funkcionavimui jaučiame vangumą ir nuovargį, energijos stoką, tampa sunkiau sportuoti, atlikti pratimus. Tai puikiai pagrindžia sveikų grūdų ir juose esančių medžiagų svarbą kiekvieno žmogaus organizmui.

Sveiki grūdai: kokią vietą turėtų užimti mūsų mityboje?

Tai – itin reikšminga mitybos dalis. Sveiki grūdai suteikia energijos, vitaminų bei mineralų, itin reikalingų skaidulų, augalinių maistinių medžiagų, taip pat labai vertingų lipidų ir sterolių.

Sveikų grūdų kategorijai priklauso ryžiai, kviečiai, rugiai, avižos ir kitos grūdinės kultūros. Grūdai turi būti nemalti ir neapdirbti. Jokiu kitu būdu, iš jų neturėtų būti pašalintos sėlenos bei didžiają dalį grūdo maistinių medžiagų kaupiantys gemalai.

Nors sveikatos specialistai visame pasaulyje skatina žmones vartoti kuo daugiau sveikų grūdų, visgi realybė tokia, jog daugelis suvartoja kur kas mažiau nei rekomenduojami kiekiai. Tad papildyti mitybą kokybiškais grūdų papildais – geras sprendimas.



Kodėl verta išbandyti ir vartoti „NeoLife“ linijos papildus „Tre-en-en“?

Tai sveikų grūdų koncentratas, sudėtyje turintis lipidų ir sterolių, suteikiantis ląstelėms reikalingų maistinių medžiagų, todėl itin vertingas norint didinti gyvybingumą bei energingumą.

Maisto papildas organizmą aprūpins lipidais bei steroliais, įtraukiant ir itin reikšmingas omega-3 bei omega-6 riebalų rūgštis ir kitas vertingas medžiagas.

Ar žinote, jog kiekvieno iš mūsų organizme yra daugiau kaip septynios dešimtys milijardų ląstelių? Skaičiai įspūdingi. O dar įspūdingiau tai, jog gerai  savijautai svarbu, kad visos jos funkcionuotų efektyviai! Jau minėjome, jog riebalai gali būti gerieji ir blogieji, o organizme sutrikus pusiausvyrai tarp jų mūsų ląstelės suserga, t. y. deformuojasi bei nyksta, o sveikų ląstelių atsiradimas taip pat sutrinka. Tai lemia nuovargį ir prastą savijautą, ką jau kalbėti apie energingumą, fizinį aktyvumą, kuris, atrodo, tampa nebeįmanomas... Tade būtina užtikrinti ląstelių apsaugą. Tai padaryti padės aukštus kokybės reikalavimus atitinkantys „NeoLife" linijos „Tre-en-enpapildai, padėsiantys sparčiai ir efektyviai papildyti energijos atsargas bei jaustis žvaliai.

Būtina paminėti, jog „Tre-en-en“ atitenka pirmojo pasaulyje augalinės kilmės maisto papildo, skatinančio ląstelių funkcionavimą, titulas.

Maisto papilde esantys lipidai bei steroliai yra spausti iš kviečių, sojų bei ryžių. Išskirtinai natūrali papildo sudėtis!

Tre-en-en“ maisto papildas skaičiuoja jau daugiau kaip šešis dešimtmečius!

Vartodami šį maisto papildą būsite tikri, jog kiekviena Jūsų organizmo ląstelė yra pamaitinta.

Tikslinga paminėti ir tai, jog moksliškai įrodyta, kad „Tre-en-en“ maisto papildai stiprina efektyvų maisto medžiagų įsisavinimą

Šio papildo sudėtyje nėra cholesterolio, gliuteno ar kitų nepageidaujamų medžiagų. Nors gliutenas randamas daugelyje grūdų, šio papildo sudėtyje jo nelieka, todėl „Tre-en-en“ nauda gali mėgautis net ir alergiški žmonės!

Sportuojate ar tiesiog rūpinatės visaverte mityba, norite būti energingi ir puikiai jaustis? Užsukite čia.  

Pabaigai...

Net ir į mitybą įtraukiantys nemažai grūdų neretai vartoja juos apdorotus. O šio proceso metu iš grūdų pašalinama be galo daug vertingų medžiagų, tarp jų – ir lipidai bei steroliai. Paprastai taip nutinka todėl, kad įprastų apdirbimo sąlygų metu naudojama aukšta temperatūra. „NeoLife" linijos „Tre-en-en“ papildo gamyboje apdirbimas vyksta žemoje temperatūroje, sėkmingai išsaugant visas vertingas medžiagas.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Karotenoidai: didžiulė nauda iš vaisių ir daržovių

NeoLife chelated zinc – cinko papildai geros savijautos palaikymui