Kas yra geležis ir kodėl verta pasirūpinti, kad organizme jos netrūktų

„Valgyk daugiau mėsos – gausi pakankamai geležies“, „Koks išbalęs, turbūt trūksta geležies“... Tokius ir panašius pamokymus girdime nuo vaikystės. Bent vienas buvo adresuotas ir Jums? Greičiausiai dabar daugelis linksite galva. Taigi, kodėl taip svarbu, jog organizme netrūktų geležies? Kokią funkciją ji atlieka ir kokią įtaką daro sveikatai bei savijautai? O ką daryti tiems, kurie nori papildyti organizmą šia maistine medžiaga?

Kas yra geležis ir kokią funkciją organizme atlieka?


Geležis yra vienas iš svarbiausių žmogaus organizmui mikroelementų bei sudėtinė kraujo dalis. O kertinė geležies funkcija organizme – pernešti deguonį ir aprūpinti juo visas ląsteles bei kitus audinius. Tačiau nedera pamiršti ir kitų aspektų, pavyzdžiui, to, jog geležis ypatingai svarbi vaikų augimui, imuninei sistemai, efektyviai apsaugai nuo įvairių ligų ir t.t.

Klausite, kaip užtikrinti, kad organizme netrūktų geležies? Pirmiausia, pasirūpinkite tinkama mityba ir į racioną įtraukite geležies turinčių produktų (apie juo pakalbėsime toliau straipsnyje). O jei to nepakanka, pasikliaukite papildų nauda.


Kodėl būtina gauti pakankamai geležies?


Jau minėjome, jog geležis aprūpina audinius deguonimi, transportuodama jį per kraują. Taip pat geležies stoka siejama su mažakraujyste, todėl tinkamas geležies kiekis organizme leidžia išvengti šios būklės. Būtina paminėti ir tai, jog geležis reikšminga įsisavinant baltymus, jos vaidmuo nepamainomas ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybos procese, taip pat ji labai svarbi ir hemoglobino gamybai.Tuo dar nesibaigia geležies privalumai, vaidmuo bei svarba, nes ši maistinė medžiaga teigiamai prisideda prie energingumo, sveiko metabolizmo, palaiko ląstelių sveikatą, dalyvauja galybėje fermentų funkcijų, ypač maistinių medžiagų virškinimo bei įsisavinimo procesuose. Nereikėtų pamiršti geležies svarbos ir smegenų bei širdies veiklai, taip pat grožiui – maistinė medžiaga labai vertinga plaukams, nagams bei odai.

Geležis itin reikšminga paauglėms ir suaugusioms moterims iki menopauzės, mat kiekvieną mėnesį prarasdamos tam tikrą kiekį kraujo menstruacijų metu jos turi padidėjusią riziką atsirasti geležies stokai. Tad šio amžiaus moterų paros geležies poreikis yra 18 mg.

Štai toks įspūdingas geležies privalumų spektras neleis suabejoti, jog ji nepaprastai svarbi, tad būtina užtikrinti tinkamą kiekį organizme ir išvengti geležies trūkumo.

Kas išduoda, jog organizme stokojama geležies?


Geležies trūkumą pagrįstai galite įtarti, jeigu:

vargina didelis nuovargis, jėgų stoka;
pasireiškia chroniškas silpnumas;
oda yra išbalusi;
vargina greitas širdies plakimas, širdies ritmo sutrikimai, skausmas krūtinės srityje;
trūksta oro, svaigsta galva, skauda galvą;
jaučiate, jog pėdos ir rankos yra šaltos;
skilinėja ir lūžinėja nagai;
nesinori valgyti, tačiau kyla noras paragauti, pavyzdžiui, purvo, krakmolo ar kitų keistų dalykų.

Ar tiesa, kad daugiausia geležies galite gauti iš mėsos?


Stokojant geležies dažnas išgirsta raginimą valgyti daugiau mėsos. Ar tiesa, kad tai padės pašalinti geležies trūkumą organizme?

Pirmiausia tikslinga pasakyti, jog subalansuota mityba turėtų patenkinti geležies poreikį (suaugusiems vyrams jis yra apie 9 mg per parą, o paaugliams bei moterims – apie 18 mg), o jei jos trūksta, tai verta į racioną įtraukti daugiau šios maistinės medžiagos turinčių produktų. Kokių?

Verta paminėti pupeles – ankštinės daržovės turi didelį pluoštą įvairiausių mikroelementų, tačiau reikėtų išskirti didelį geležies kiekį. O kur dar jose esantis cinkas, kalis, varis...
Vegetarai ir veganai tikrai žino, kad į savo mitybą verta įtraukti špinatus – jie tobulas geležies šaltinis. Negana to, špinatai turi mažai kalorijų, tačiau daug antioksidantų, vitamino A.
Atiduokime duoklę ir brokoliams, 100 g turintiems apie 1 mg geležies. O vartodami brokolius savo organizmą drauge papildysite ir dideliu kiekiu folio rūgšties, vitamino K, skaidulų bei vitamino C! 
Nepamirškite, būtent pastarasis padeda įsisavinti geležį.
Ar žinote, kas yra tofu? Tai sojų produktas, galintis taip pat pasigirti esantis puikiu geležies šaltiniu. Vartodami tofu organizmą, be geležies, dar papildysite ir selenu, kalciu, magniu.
Na, smaližiai, išmušė Jūsų valanda – drąsiai kirskite juodąjį šokoladą, kurios 30 g suteiks net 3,2 mg geležies.
Norintys geležies gauti su maistu į racioną turėtų įtraukti ir lęšius, kuriuose dar yra ir daug skaidulų, folio rūgšties, vitamino B, magnio.
Vitamino C ir A gausūs kopūstai aprūpins ir dideliu geležies kiekiu – 100 g yra net 1,5 mg geležies. Šios maistinės medžiagos kiekis čia yra net didesnis nei mėsoje.
Jei mėgstate užkandžiauti, kramsnoti, rinkitės moliūgų sėklas – vos 100 gramų sėklų dovanos net 3,3 mg geležies. Šios sėklos taip pat aprūpins  organizmą ir baltymais, cinku, magniu, fosforu, galybe vitaminų.
Geležies turtingi ir burokėliai – 100 gramų jos turi apie 1,8 mg. Drauge gausite ir magnio bei kalcio.
Riešutai vertingi mūsų organizmui dėl daugelio medžiagų, kurių viena yra geležis. Jos turtingi migdolai, pistacijos, taip pat ir lazdyno riešutai.
Na, žinoma, nepamirškime ir mėsos – ji turtinga geležies ir tą daugelis žino. Norėdami šios maistinės medžiagos gauti didesnį kiekį rinkitės kiaulienos, vištienos, jautienos kepenis, antieną, liesą jautieną ir kt.

Visgi su maistu gaunamos geležies pakanka ne visada, juo labiau jei esate veganas, vegetaras ar tiesiog nenorite į racioną įtraukti labai didelio baltymų kiekio. Alternatyva – aukštos kokybės geležies papildai, leisiantys palaikyti optimalų geležies kiekį organizme.


Kodėl verta rinktis „NeoLife“ geležies papildus „Formula IV“?


Šie „NeoLife“ linijos papildai savo sudėtyje turi daug polivitaminų bei mineralų, tarp kurių ir tokia reikalinga organizmui geležis. Papilde naudojama iš petražolių gauta geležis.
Papildą sudaro: baltymai, mineralai, vitaminai, fermentai, angliavandeniai, lipidai bei steroliai. Pavydėtinai platus maistinių medžiagų spektras papildys Jūsų mitybą.
Dar šis aukštus kokybės reikalavimus atitinkantis papildas aprūpins Jūsų ląsteles maitinančiomis, vertingomis maistinėmis medžiagomis: vitaminais A, D, B grupės, C, E. Ypač naudingas „Tre-en-en“ grūdų koncentratas.
Kuriant šiuos papildus pagalvota ne tik apie vertingiausias sudedamąsias dalis, bet ir apie visumą, todėl produkto veiksmingumą dar labiau didina minkštos želatinos kapsulės su natūraliu chlorofilu.

Neabejojame, jog rinkoje rasite daug geležies papildų, tačiau tikslinga prioritetą teikti natūraliems produktams, papildysiantiems Jūsų organizmą pluoštu vertingų medžiagų. Jei norite daugiau sužinoti apie „NeoLife“ papildą „Formula IV“, kviečiame užsukti į svetainė internete.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Karotenoidai: didžiulė nauda iš vaisių ir daržovių

NeoLife chelated zinc – cinko papildai geros savijautos palaikymui

Lipidai: kodėl reikalingi sportuojantiems ir trokštantiems daugiau energijos?