Vitaminas D - „NeoLife Vegan D"

Kodėl toks svarbus vitaminas D ir kaip jo gauti? 

Apie vitamino D svarbą dauguma išgirsta vos tik susilaukę kūdikio. Pediatrai rekomenduoja šį vitaminą prasidėjus rudeniui ir ragina jo nepamiršti vartoti per šaltąjį sezoną, iki pavasario ar net vasaros. Vitaminas D būtinas sklandžiam kūdikio ir vaiko organizmo vystymuisi. Tačiau suaugusieji dažnai pamiršta, kad šis vitaminas reikalingas ir jiems.

Kokius sutrikimus vaikams lemia vitamino D trūkumas?

Vitamino D įtaka kaulų kokybei ir struktūrai pastebėtas dar XX amžiaus pirmoje pusėje, kai rachitu sergančių vaikų organizmuose buvo nustatytas šio vitamino ženklus stygius. Dėl to iki šiol pediatrai akcentuoja periodiškai duoti vaikams vitamino D, kad išvengtų ne tik rachito, bet ir kaulų deformacijos bei dantų gedimo. 

Natūraliai kūdikiai vitamino D gauna su motinos pienu, tačiau jei pačiai žindyvei trūksta šios medžiagos, stigs ir vaikui. Dėl to mamai vertėtų pasidaryti tyrimus ar netrūksta šio vitamino. 

Jeigu kūdikis primaitinamas arba maitinamas mišinuku, reikėtų atsižvelgti į jo sudėtį. Dažnai į mišinukus dedamas vitaminas D. Radę vartojamo mišinuko ingredientų sąraše šį vitaminą, pasitarkite su gydytoju ar reikia papildomai duoti vitamino D ir kokiomis dozėmis. 

Vitaminas D - „NeoLife Vegan D", 120 tablečių.10 µg vitamino D vienoje tabletėje.



Kodėl suaugusiems svarbus vitaminas D?

Sustojus augimui, kurį laiką dauguma žmonių jaučiasi lyg pačiame jėgų žydėjime – stiprus kūnas, daug energijos ir pan. Deja, bėgant metams, vis ryškiau pastebimos gyvensenos pasekmės. Tiems, kas mažai kreipė dėmesį į mitybą, darbo ir poilsio balansą, pasikartojantį stresą ir t.t., sulaukus vidutinio amžiaus, ar net anksčiau, pasireiškia įvairūs negalavimai. 

Net jei savo sveikata rūpinotės visą gyvenimą, tačiau gyvenate Lietuvoje ar kitoje šalyje, kur saulė gana retas svečias, taip pat padidėja rizika sirgti išsėtine skleroze, širdies-kraujagyslių ligomis, kaulų retėjimu, reumatoidiniu artritu ar net vėžiu. 

Galbūt jau teko skaityti ar girdėti, kad oda, paveikta ultravioletinių saulės spindulių, gamina vitaminą D. Tačiau tai dar ne viskas, pasirodo, šio vitamino receptorių yra širdyje, smegenyse, inkstuose, kauluose ir kituose organuose, tad vyksta grandininė reakcija. 

Trumpai tariant, vitaminas D svarbus visai imuninei sistemai ir sklandžiai organizmo veiklai. 

Vitamino D perteklius ir jo pasekmės

Nuo to laiko, kai pradėjo sparčiai augti vitamino D populiarumas, jo net dažnai buvo dedama į maisto gaminius. Deja, bet viskam turi būti saikas. Pastebėjusios šio vitamino perteklių ir jo pasekmes, valstybės sugriežtino jo naudojamas normas, ar kai kuriais atvejais net uždraudė pridėti į maisto gaminius.

Vitamino D perteklius gali sukelti:

  • kalcio perteklių;
  • inkstų ligas;
  • aritmiją ir padidėjusį kraujospūdį;
  • nuovargį;
  • nemigą;
  • virškinimo sutrikimus, tokius kaip pykinimas ir vėmimas;
  • ir kitus negalavimus. 

Perdozuoti galima tik papildų forma gaunamo vitamino D. Tačiau be saiko kaitindamiesi saulės spinduliuose, rizikuojate susirgti odos vėžiu, o minėto vitamino atsargų daug nesukaupsite, nes oda gamina jį tik ~ 30 minučių. 

Kokie simptomai išduoda vitamino D stygių?

Sveika mityba ir subalansuota gyvensena reikia rūpintis visada, tačiau ne visi ir ne visada gebame įvertinti reikiamų organizmui medžiagų kiekį, kurį gauname per parą. 

Jei stinga vitamino D, galite:

  • dažnai sirgti sezoninėmis ligomis, tokiomis kaip gripas, peršalimas ir pan.,
  • jausti jėgų trūkumą ir be priežasties kylantį nuovargį;
  • tapti liūdnas, suirzęs ar net sulaukti depresijos požymių;
  • sunkiai gydytis įvairias žaizdas, nes trūks medžiagų, slopinančių uždegimus ir užkertančių kelią infekcijoms;
  • net intensyviai nesportavę jausti raumenų skausmus, o neturėdami stuburo problemų – nugaros negalavimus. 

Tai tik populiariausi vitamino D stygiaus simptomai, jų gali būti ir kitokių, todėl nerandant neaiškios negalavimo priežasties, verta pasidaryti vitaminų kiekio organizme tyrimus. Arba tik vitamino D.

Kaip dar gauti vitamino D?

Atsargas galite papildyti su maistu (pvz., riebi žuvis, kiaušinio trynys, grybai, vitaminizuoti maisto gaminiai) arba vartoti vitamino D papildus. Dar kartais minima ir soliariumų nauda, bet ji nėra oficialiai pripažinta, nes gali turėti šalutinių poveikių odos sveikatai.

Vitamino D maisto papildas – tai pats greičiausias, lengviausias ir bene saugiausias būdas. Ypač, jei turite aiškias gydytojo rekomendacijas po atlikto tyrimo, tada žinosite kiek jo reikia suvartoti per dieną ir kiek mėnesių gerti.

Šis vitaminą rinkoje įprastai galima rasti aliejiniu arba tablečių pavidalu. Dažnai jis dedamas į kompleksinius papildus, tada reikėtų atkreipti dėmesį į jo kiekį ir rekomenduojamą paros normą.

„NeoLife Vegan D“ – natūralios kilmės vitaminas D (D3/D2)

Vitaminas D skirstomas į ergokalciferolį (D2) ir cholekalciferolį (D3). Neskaitant ultravioletinių saulės spindulių, šio vitamino daugiau gauna visavalgiai, vartodami gyvulinės kilmės maisto produktus. O kaip gauti vegetarams ir veganams, gyvenantiems šiauriniuose kraštuose?

„NeoLife“ įmonė, pasisakanti už kuo natūralesnius papildų ingredientus, gamina vitaminą D iš:
  • grybų ekstrakto (Agaricus bisporus) ir mielių. Iš jų gaunamas vitaminas D2;
  • elninių šiurių (Cladonia rangiferina). Tai tokia kerpių rūšis, iš kurios galima išgauti vitaminą D3.
Aukštos kokybės, griežčiausius standartus atitinkantis maisto papildas „NeoLife Vegan D“ gali užkirsti kelią minėtiems negalavimams. Tai paprastas būdas tamsiuoju metų sezonu saugiai ir greitai gauti vitamino D. 

Šį papildą galite įsigyti internetu arba susisiekę su mumis – „NeoLife“ konsultantais. Taip pat mielai atsakysime į jūsų klausimus ir patarsime dėl papildų vartojimo. 

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Karotenoidai: didžiulė nauda iš vaisių ir daržovių

NeoLife chelated zinc – cinko papildai geros savijautos palaikymui

Lipidai: kodėl reikalingi sportuojantiems ir trokštantiems daugiau energijos?